Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 10 maj , 2009

Artikel till Kristdemokraten
Ugandiska politiker tar lärdom av alliansen

Sex ugandiska oppositionspolitiker, däribland partiledaren John Ken Lukyamuzi , Conservative Party, och vice partiledare, Salaamu Musumba , Forum for Democratic Change, var inbjudna en vecka i februari för att se hur flerpartisystemet fungerar i Sverige.
Oppositionspolitikerna var nyfikna på hur Allians för Sverige skapades, utifrån fyra vitt skilda partier. De ville veta hur den gemensamma valplattformen utformades och hur partierna nu klarar av att samregera.
I Uganda infördes ett flerpartisystem för några år sedan. Det var först vid valet 2005 som flera olika partier fick delta i valen.
–    Vi är imponerade över hur de före detta svenska oppositionspartierna lyckades vinna valet. De är verkligen ett föredöme för oss. Men om alliansen förlorar valet 2010 blir det ett dåligt besked till oss. Vi har vårt nästa val i början av 2011, säger Salaama Musumba.
–    Alliansen verkar vara för passiv. Den måste satsa mycket mer på att få ut till väljarna vad den åstadkommit, var en spontan reflektion från de erfarna afrikanska politikerna. De upplevde alliansen som defensiv och tyckte att de svaga opinionssiffrorna  borde sporra till offensiv.
Under besöket fick de ugandiska politikerna träffa en rad politiker och internationella organisationer som jobbar med demokrati och flerpartisystemet utveckling i olika länder.
Den tragiska utvecklingen i exempelvis Kenya, där regeringspartiet och oppositionen inte lyckats komma fram till en lösning efter anklagelser om valfusk, utgör också ett bakslag för hela utvecklingen i Östafrika.
–    Vi trodde aldrig att vi skulle få uppleva en sådan situation som den i Kenya. Vi har sett upp till våra kenyanska vänner, och ansåg att de kommit långt med sitt flerpartisystem. Men vi vill tro att vi i Uganda kan fortsätta utveckla en kultur som tillåter flera partier, säger Salaama Musumba.
Magnus Ramstrand
red@kristdemokraten.com

Fotnot: Besöket från Uganda var en del av ett flerpartiprogram som genomförs av KIC (Kristdemokratiskt Internationellt Center), JHS (Jarl Hjalmarssonstiftelsen), CIS (Centerpartiets  Internationella Stiftelse) och SILC ( Swedish International Liberal Center) med stöd från Sida.

No Comments »

Kristdemokraternas hemsida