Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 10 maj , 2009

KIC seminarium på Gotland

Frihetskämpar på KICs seminarium

Kristdemokraterna visade vid årets upplaga av Almedalsvecka att den internationella prägeln på partiet är viktig. Därför var det naturligt för Kristdemokratiskt internationellt center (KIC) att medverka på det internationella Östersjötorget under Almedalsveckan.
Oppositionen i länder med diktaturer som Vitryssland och Zimbabwe var ämnet för ett miniseminarium. Kacia Markovskaya, Vitryssland, och Charles Mugaviri, Zimbabwe, var inbjudna av KIC  att tala om sina erfarenheter av att vara politiskt aktiv och arbeta för demokrati i en totalitär stat.
Kacia Markovskaya är pressansvarig i det politiska partiet Belarus Popular Front och sitter med i dess ledning. Hon har som journalist blivit utsatt för bestraffningar för att hon vill kämpa för fri media i Vitryssland.  Hon har inte kunnat fortsätta sina studier i journalistik.
–    Jag lever i ett land där staten har total kontroll över media, berättade hon.  Vissa webb-sidor är utanför statens kontroll, men annars är det mycket svårt att jobba som oberoende journalist.
Kacia betonade att Vitryssland ligger väldigt nära Sverige, men är så långt ifrån vad gäller mänskliga rättigheter och frihet att uttrycka vad man vill.
–    Glöm inte bort oss, var hennes uppmaning till publiken.
Från Zimbabwe kom Charles Mugaviri som har grundat ett ledarskapsinstitut för att bidra till att den kommande generationen av ledare ska vara demokratiska. Han vill också ha kontakt med svenska kristdemokrater för att undersöka möjligheterna att starta ett kristdemokratiskt parti i Zimbabwe. Han var full av energi och optimistisk om en god framtid för Zimbabwe, trots all negativ utveckling inte minst i samband med valet nyligen.
–    Det finns de som tycker att vi ska lämna landet på grund av den mycket svåra situation vi har, men det är ingen väg för mig, sa ha. Vi vill se ett förändrat Zimbabwe. Jag tror att Afrika är rikt, och behöver inte vara fattigt. Men vi behöver ett nytt ledarskap, som tar vid efter de revolutionära ledarna.
KIC deltog också som arrangör av ett annat internationellt seminarium som hölls i Metodistkyrkan. Ämnet var hur parlamentariker och parlament i Afrika ska kunna bidra till minskade konflikter i samband med val. På KICs sommarakademi deltog juristen Peter Walubiri och fick representera KIC vid ett panelsamtal med förre biståndsministern Jan-O Karlsson, s, och riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren, c, och Bodil Ceballos, mp.
Magnus Ramstrand
Bildtext:  Maria Folkegård, generalsekreterare vid Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) hade bjudit in Charles Mugaviri, Zimbabwe, och Kacia Markovskaya, Vitryssland, för att tala om demokratiarbete i en diktatur.
Foto: Magnus Ramstrand

No Comments »

Kristdemokraternas hemsida