Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 9 april , 2012

Artikel som varit publicerad i Sändaren

Savannah, Georgia (Sändaren)
Här i den djupaste södern i USA, i delstaten Georgia, har det amerikanska valet en speciell laddning. Här är bibelbältet tydligt med alla sina kyrkor, med människor som har en naturlig religiositet som också får konsekvenser när man går till valurnan.
I kuststaden Savannah, med närheten till bomullsplantager och en stor export och importhamn, känns den amerikanska historien väldigt påtaglig. Här rasade det amerikanska inbördeskriget och i First African Baptist Church, med rötter så långt tillbaka som 1773, i närheten av Martin Luther King Boulevard, fick tusentals slavar skydd i kyrkans källare.
Kyrkan tillhörde ett nätverk som fick namnet The Underground Railroad, ett nätverk som räddade 100 000 slavar till frihet. Det berättas om hur slavar jobbade på bomullsfälten i Georgia och kom till kyrkan på helgerna. De byggde kyrkan. De tog av pengar som de kunde ha sparat till att köpa sin frihet, till att bygga kyrkan. Kyrkan var viktigare än det egna livet.
Kyrkan blev också en samlingsplats för veckomöten under kampanjåren för mänskliga rättigheter under 50- och 60-talet.
Vid ett besök i First African Baptist Church, med stark gospelmusik, och en afroamerikansk predikant som visade upp hela registret på väckelsekristen retorik, fanns det också en referens till valet. Pastorn annonserade att en av diakonerna, Ellen Johnson, var beredd att hjälpa de medlemmar som ville registrera sig för att få rösta.
–    Vi vill att alla medlemmar ska registrera sig. Vi har slagits för att få rösta och det är en rättighet som vi vill hjälpa alla att ta vara på, säger hon.
Pastorn är noga med att inte peka ut någon favorit eller något parti, men en god gissning är att stödet för demokraterna och den sittande presidenten, är stort i den här församlingen. Borgmästaren i Savannah är demokrat och är afroamerikan.
Baptistkyrkorna är väl synliga här i den amerikanska södern. Och när primärvalet hölls den 6 mars så var en av vallokalerna här i Savannah en baptistkyrka – Bible Baptist Church.
En uppgift gör gällande att sex av tio invånare av Georgias närmare tio miljoner invånare bekänner sig som väckelsekristna. Baptistsamfundet har en stark ställning både inom den afroamerikanske befolkningen, som utgör cirka 50 procent av befolkningen här i staden Savannah, och bland den övriga befolkningen.
Aktiviteten var intensiv bland republikanerna under valkampanjen som ledde fram till den 6 mars, den så kallade Super Tuesday. Tio delstater, däribland Georgia, gick till primärval för att utse en republikansk presidentkandidat.
Valtemperaturen höjdes rejält och som svensk blir man överraskad över en valkampanj som innehåller allt hätskare ord och attityder mellan volontärer bakom de olika kandidaterna. Även om kampen mellan de olika republikanska kandidaterna är hård och skoningslös, så är retoriken gentemot president Barak Obama, gärna med tillnamnet Hussein, riktigt aggressiv.

Jag besöker det Republikanska högkvarteret i Savannah och får följa med ut på en av de många kampanjer som volontärerna genomför. I högkvarteret möts volontärer som vill se Rick Santorum, Mitt Romney eller Newt Gingrich som presidentkandidat. Det är stora spänningar mellan de olika volontärerna. Man river ner skyltar för varandra och ser till att kampanjen blir ganska smutsig. Men intygar om att när man väl enats om en kandidat, så kommer de att ställa upp bakom den kandidaten.
I morgonrusningen står en av volontärerna, Jeanne Seaver, vid en av de mest trafikerade gatukorsningarna och håller upp Rick Santorums skylt och vinkar åt passagerarna. Hon får både tummen upp och tummen ned och även långfingret, som svar.
–    Det är viktigt att nu skapa ett tryck i kampanjen och vi hjälps åt med att kampanja på olika sätt, säger Jeanne Seaver som leder kampanjen för Rick Santorum. Hon är själv katolik och ser Rick Santorum som det självklara valet.

Men mycket av kampanjandet i USA styrs ifrån de centrala högkvarteren. Mångmiljonbelopp satsats på reklam i olika media. Web-sidor och sociala medier blir allt viktigare för att hålla ihop styrkorna.
Här i Georgia vann hemmasonen Newt Gingrich men Rick Santorum kom på andra plats och storfavoriten Mitt Romney först på tredje plats. I övriga delstater i södern har Rick Santorum gått mycket bra och vunnit flera sydstater. Han beskriver sig som den ende sanne konservative kandidaten.
–    Han entusiasmerar verkligen, säger Jeanne Seaver. Han kommer att se till att vi blir tryggare som invånare i USA och han kommer att se till att staten inte får för mycket att säga till om i våra liv. Det handlar om frihet.
Rick Santorums övertygelse om att USA är och ska förbli Nr 1, att stödet för familjen är grundläggande också för att ekonomin ska gå bra, är ett budskap som går hem. Hans motstånd mot aborter och hans syn på preventivmedel, att statligt subventionerad sjukvård inte ska gå till att bekosta preventivmedel, blir förstås nyheter som skymmer budskap om företag och jobb som han också har.
Han har ett program  för att minska den federala statens inflytande, flytta mer makt till de enskilda staterna, sänka skatterna och inför lättnader för företagen för att skapa fler jobb. Detta budskap går hem i viktiga industristater som Ohio och Illinois, men där han ändå förlorar mot Mitt Romney som anses vara en mer moderat republikan.
Ingen trodde att Rick Santorum skulle kunna ha en chans mot den välbeställde och penningstinna kampanjmakaren Mitt Romney. Men han tilltalar en stor del av de amerikanska väljarna. Med sin invandrarbakgrund i Italien personifierar han den amerikanska berättelsen om en man som tagit sig fram i det amerikanska samhället. En story som tilltalar.
Jag lämnar den amerikanska södern starkt berörd av att historien om förtryck och frihet finns så levande, om vikten att varje generation måste stå upp för de demokratiska värdena och värdet av fria val, om kyrkans roll i samhället och mitt i alltihop möte med oerhört varma och vänliga människor.

/Magnus Ramstrand

No Comments »

Kristdemokraternas hemsida