Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 6 juni , 2014

Nationaldagen 2014

Nationaldagen 2014

I Sollentuna har vi skapat en fin och stark tradition att fira Nationaldagen i Edsviks-området, närmare bestämt i Edsbergsparken. Så även i år. Sååå mycket folk hade samlats när vi drog igång firandet klockan 13.00.
På förmiddagen hade vi en ceremoni i Edsbergs slott där vi välkomnade våra nya medborgare. En uppskattad ceremoni som nu kommer att bli lag. Alla kommuner ska ha en sådan ceremoni. Jag tycker det är viktigt att markera medborgarskapet och att vi välkomnar nya invånare som vill dela vårt ansvar att bygga upp ett ännu bättre Sollentuna.

Som ordförande i kultur- o fritidsnämnden var det även i år en förmån o glädje att få hälsa den fullsatta parken varmt välkomna! Utöver ett välkommen till de nya medborgarna riktade jag ett välkommen till delegationer från våra vänorter Tusby/Tuusala utanför Helsingfors, Hvidovre utanför Köpenhamn och Oppegård utanför Oslo. Vi har haft vänorter sedan 50-talet och alla våra kommuner präglas av tillväxt och närhet till en storstad. Vänorterna växte fram efter andra världskriget och vi har behov av att hålla liv i arbetet för vänskap, fred och demokrati.

Vår kommunstyrelseordförande, Douglas Lithborn, M, höll ett bra tal där de historiska kopplingarna var många. Det är exempelvis 200 år som vi i vårt land har haft fred. Alla vet vi vad fred betyder, inte minst för att kunna utveckla ett land. Samtidigt tar vi idag emot flyktingar från krigshärjade delar av världen, som exempelvis Syrien.
Det är också 70 år sedan Dagen D inträffade som innebar att nazismen och förtrycket under rasismens diktatur kunde brytas. Ett oerhört offer av unga människors liv krävdes. Den som besökt dödens fält i Normandie och de stora krigskyrkogårdarna, får en liten uppfattning av hur förfärande krigen i Europa har varit. Vårt europeiska gemensamhetsbygge, EU, är i grunden ett fredsprojekt. Det är väl värt att ständigt påminna sig om vikten av att arbeta för fred, frihet och demokrati.

Edsviksområdet är ett utvecklingsområde som jag fått förmånen att gå i spetsen för. Vi har anställt en projektledare, Anna Franzén, som driver det ena efter det andra projektet som ser till att det blir mer och mer liv i parken. Vårt fullmäktige har satt ett högt mål: Edsviksområdet ska bli ett av norra storstockholms mest attraktiva platser!

Vi har bland annat fått igång Edsbergs slottsteater som hade premiär av En midsommarnattsstorm, fri bearbetning av William Shakespeare. En härlig parkteater där regissören Marianne Sand hittat en miljö att placera uppförandet som blivit väldigt lyckat. Föreställningen ges två gånger på lördagen och en gång på söndagen den här helgen.

Edsbergs slott har varit öppet med guidade visningar. På Stallbacken pågick under hela Nationaldagen Motorhistoriska dagen med 100-talet klassiska bilar o motorcyklar och mopeder. Edsviks konsthall, den näst största konsthallen i Sverige, samt designmuseet MC Collection, höll öppet och kommunen bjöd alla på inträdet.
Onsdagen den 11 juni kl 18.00 tar vi ett ytterligare steg att förverkliga visionen om Edsvik. Då invigs utsiktsplatsen bakom Stallbacken, en av Sollentunas allra vackraste platser. Varmt välkommen om du kan!

Posted in: Edsvik , Edsviks konsthall , KD , Kristdemokraterna , MC , MC Collection , sollentuna , Stockholm

» Leave a Reply

You must be logged into post a comment.

Kristdemokraternas hemsida