Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 30 september , 2013

Sonia Lunnergård, Ebba Busch Thor, Magnus Ramstrand

Ebba Busch Thor, Sonia Lunnergård, Magnus Ramstrand

”Ett reformpiggt Kristdemokraterna” var ledarskribenten i Svenska Dagbladet, Sanna Raymans, kommentar efter Rikstinget i Karlstad.
Och visst är det så.

För första gången som delegationsledare för Stockholms län, det näst största distriktet sett till antalet delegater, var det spännande, intensivt och lärorikt att beta igenom hela det politiska spektra av frågor. Skattepolitik, skolpolitik, socialpolitik, försvarspolitik, kulturpolitik etc.

Alf Svensson valdes under stående ovationer till hedersordförande i partiet! Det var en stor stund och Alf Svensson kunde inte hålla tårna tillbaka!
Och ett par unga framtidspolitiker tog plats i partistyrelsen – Ebba Busch Thor (Kommunpampen) och Andreas Carlson! Dessutom kom Caroline Szcyber in som ersättare i partistyrelsen. Riktigt bra tycker jag som valdes in i valberedningen för partiet. Mycket hedrad av den uppgiften!

Några viktiga besök på rikstinget förhöjde stämningen:
Den kubanske frihetskämpen Oswaldo Payas änka var ett starkt inslag. Hon hävdar med bestämdhet att hennes man mördades av säkerhetstjänsten i en arrangerad bilolycka där bland andra KDUs tidigare ordförande Aron Modig var medresenär.
Utöver det var det representanter från det kristdemokratiska regerginspartiet CDU i Tyskland med samt partiföreträdare från Ukraina, Vitryssland, Danmark, Finland och Norge.

Diskussionerna som skapade mest engagemang:
– Ska vi ha en obligatorisk grundskola på tio år med start i sexårsåldern? I andra länder som ex Kanada börjar barnen i 5 års ålder. I många europeiska länder vid sex års ålder. På sikt tror jag att vi kommer att få en tidigare skolstart. Men rikstinget beslutade att vi ska behålla dagens 9-åriga grundskola.
– Ska vi gå med i Nato eller inte? Här finns en stor spänning i partiet. Alltifrån de som säger blankt nej, till de som driver på för en anslutning så snart som möjligt. Vi beslutade att dra igång ett arbete för att se över frågan. Personligen lutar jag åt att vi ska gå med i Nato. Verkligheten har förändrats. Upprustningar sker i vår närhet. Vi behöver en allians för att försvara vårt land.
– Ska värnskatten vara kvar eller inte? I storstadsregionerna är det tydligt att ombuden tycker att värnskatten är en straffskatt på människor som dragit på sig stora studieskulder och skaffat ett yrke med hög lön – över 50 000 kr/månad. Och en straffskatt på dem som bor i min egen region där bostadskostnaden är hög – en normalvilla i Sollentuna kostar cirka 5 miljoner! Men det blev inte ett beslut om värnskattens borttagande nu. Istället vill partiet prioritera sänkt skatt för pensionärer och satsningar på de som har det svårast ekonomiskt.
– Ska vårdnadsbidraget ha ett tak på 3000 kr/månad eller ska kommunerna vara fria att höja det beloppet om de vill? Partistyrelsen ville att dagens system skulle vara kvar men fick rikstinget emot sig. Beslutet blev att föräldrar måste få bestämma själva och att det är rimligt att kommunerna ska få bestämma vilka nivåer man vill lägga vårdnadsbidraget.
– Ska frågan om samvetsfrihet skrivas in i lag för de som jobbar ex inom vården och inte kan tänka sig att ex medverka till en abort? Jag tyckte flera med hänvisning till att en sådan möjlighet skulle stärka enskilda människors rätt att freda sitt samvete. Nej tyckte rikstinget. Det medicinsk-etiska programmet som partiet tagit fram talar om att den anställde måste kunna hantera detta direkt med sin arbetsgivare.

Det var ett driv i behandlingen av ärenden och ett nytt sätt att jobba, med utskottsbehandling av de cirka 300 motionerna och den stora propositionen om hur partiet vill förändra till ett ännu bättre land att växa upp i för våra barn och ungdomar.

– Jag är jätteglad och stolt över vår proposition. Här visar vi att vi sätter barnen först. Alla barn är olika och vi måste se till varje barns bästa, säger Maria Larsson.
Propositionen ”Sverige – världens bästa land att växa upp i” väckte stort engagemang på rikstinget. Den kommer att ligga till grund för partiets politik inför nästa val och har fokus på barn och ungas uppväxtvillkor.

Propositionen innehåller flera stödjande åtgärder för familjer, satsningar för att fler elever ska klara skolan och åtgärder för att få in unga på arbetsmarknaden.
– Vi är Alliansens sociala röst och det visar vi verkligen med den här propositionen. Det märks inte minst i förslagen som gäller unga i kriminalitet, där vi föreslår tidiga insatser och bra möjligheter till rehabilitering. Vi lyfter också fram åtgärder för barn i utsatta situationer, säger Maria Larsson, som försvarade propositionen från partistyrelsen.

Posted in: Alf Svensson , KD , KDU , Kristdemokraterna , sollentuna , Stockholm

One Response to “Ett riksting som tar sikte på framtiden”

comment rss - Trackback

  1. […] Magnus Ramstrand var delegationsledare för Stockholms läns distrikt. Han sammanfattar intrycken från rikstinget på sin blogg. […]

» Leave a Reply

You must be logged into post a comment.

Kristdemokraternas hemsida