Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 11 september , 2011

Sitter och följer minnesceremonierna i New York och vid Pentagon. Samtidigt kollar jag en videosammanställning från olika nyhetsbolag som rapporterande den där dagen i september när det ofattbara hände. Det är en bedövande känsla som fyller mig.

Jag var vid Ground Zero 11/9 2004. Hörde uppläsningen av de cirka 3 000 namnen som dog eller begick självmord genom att hoppa. Hörde säckpiporna och de tysta minuterna som följde efter klockslagen som markerade när flygplanen kördes in i tvillingtornen. Man kunde ta på tystnaden och känslan av sorg och förstämning men också av revansch. Jag var i New York på en resa som svenska UD arrangerade för många av oss som jobbade i olika biståndsorganisationer. Vi var med i ett nätverk för att lyfta de sk Millenniemålen.  Världen var annorlunda efter 9/11. Kriget mot terrorism var det nya världskriget som överskuggade allt annat. Tiotusentals har offrats i det kriget, varav många civila.

Risken för att hatet mellan olika grupper skulle tillta var överhängande då när vi var i New York för att tala om hur världsfattigdomen skulle minska, hur hiv-spridningen skulle hejdas, hur hungern skulle utrotas. Så nära inpå terrorattacken i USA var vi inte särskilt hoppfulla att Millenniemålen skulle uppnås. Visst har mycket hänt för att fattiga människor ska kunna lyfta sig själva ur offerrollen och skapa en egen framtid. Och, inte minst president Barack Obama, har ansträngt sig för att dialogen mellan kulturer och religioner ska hållas levande.

Och när jag sitter och lyssnar till president Barack Obama som läser de trösterika orden i PS 46 vid minneshögtiden i New York får jag ändå också en slags förlösande känsla.  En ödmjuk förtröstan till en större verklighet är en tillgång. Och förre Rudi Giuliani, den republikanske borgmästaren i New York den där ödesdigra dagen fyller på med ett annat bibelcitat från Predikaren 3 om att Allt har sin tid. Och psalmen Amazing Grace sjungs. Skulle ett sådant anslag vara möjligt i Sverige? Nej. Tyvärr.

Posted in: KD , Kristdemokraterna , religion , samfund

One Response to “Bibeln central vid minnesdagen 9/11”

comment rss - Trackback

  1. He´s got the whole world in His hand…

» Leave a Reply

You must be logged into post a comment.

Kristdemokraternas hemsida