Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 26 augusti , 2011

Nu pågår förhandlingar inom Alliansen både här lokalt i Sollentuna och på riksplanet om kommande års budgetar. Den kommunala budgeten påverkar oss mest, men även den statliga har stor effekt för invånare i Sollentuna. Vi Kristdemokrater har tydligt deklarerat att vi hellre vill se en satsning på de sämst ställda pensionärerna än att som Centern vill med stöd från Moderaterna, sänka skatten på krogmomsen.

I Sollentuna har vi 3 270 ålderspensionärer (2 720 kvinnor och 550 män) med hel eller delvis garantipension – den lägsta pension man kan ha. De får 6 777 kronor per månad för den som är gift och 7 597 kronor per månad för den som är ogift. Det är inte mycket att leva på.

969 ur den här gruppen har också ett bostadstillägg. Och 114 personer har ett slags socialbidrag för äldre som kallas äldreförsörjningsstöd.

Vi Kristdemokrater står upp för en sund ekonomi i balans. Men när det nu finns ett litet utrymme att fördela, så är det de som har det allra svårast ekonomiskt som ska få stöd. Centern har drivit frågan om sänkt krogmoms och nu fått med sig Moderaterna på denna reform. Den kommer att kosta skattebetalarna 5,4 miljarder kronor. De mest optimistiska bedömarna har räknar med att den satsningen kan ge 3.500 nya jobb. Med enkel matematik kan man räkna ut att varje nytt jobb kommer att kosta 1,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Kristdemokraterna tar istället strid för en ytterligare skattesänkning för de sämst ställda pensionärerna. Den reformen skulle kosta 2,3 miljarder. Istället för sänkt krogmoms skulle vi också kunna justera sjukförsäkringen för att rätta till en del felaktigheter. Detta skulle kosta cirka 1 miljard. Dessutom skulle vi kunna höja bostadsbidragen för de mest utsatta barnfamiljerna till en kostnad av cirka 700 miljoner kr.

Sammantaget står Kristdemokraternas förslag om förbättringar för våra svagaste och mest utsatta grupper till en kostnad av cirka 4 miljarder kronor mot Centerns och Moderaternas förslag om sänkt krogmoms för 5,4 miljarder.

Jag önskar våra förhandlare lycka till!

 

Posted in: KD , Kristdemokraterna , sollentuna , Stockholm

11 Responses to “3 270 ”fattigpensionärer” i Sollentuna gynnas av KD-reform”

comment rss - Trackback

 1. Jag vill läsa, men länken verkar saknas?

 2. Magnus Ramstrand skriver:

  Ska kolla var felet ligger…

 3. Lasse Håkansson skriver:

  error 404, vad kan det vara?

 4. Magnus Ramstrand skriver:

  Om man skriver in http://ramstrand.eu/ direkt i sin web-läsare funkar det. Håller på att kolla vad som är fel….

 5. Josef Norlin skriver:

  Nu funkar länken! Blev en liten cliffhanger där ett tag! 😉

 6. Sune Olofson skriver:

  Bra Magnus, rätt analys.

 7. Tesfahun Hatia skriver:

  Hello Mr. Magnus, have you received my email sendt few days back?

 8. Kjell-erik Selin skriver:

  Efter att ha läst hela texten på din blogg måste jag hålla med Sune O. att denna är en mkt bra analys av och information om ”fattigpensionärernas” verklighet, en verklighet som alliansvännerna vägrar se.

 9. Sune Olofson skriver:

  Men, reformen är ju liksom inte färdigförhandlad ännu. I morgon eller övermorgon kan det ha smugit sig in ett ”inte” i den rubben. Efter Anders Borgs dystra prognos tror jag inte att det blir vare sig krog eller pensionärer …

 10. Magnus Ramstrand skriver:

  @Sune, Vi får se. Den sociala rösten kan segra. M är urstarka och kan säkert tänka sig backa upp ett alliansparti som har problem…

 11. Micke Valier skriver:

  Bra skrivet!
  Fast som du noterar är det ju flera grupper som behöver mer politisk kärlek…

» Leave a Reply

You must be logged into post a comment.

Kristdemokraternas hemsida