Bloggen Vem är Magnus? Mina frågor Bilder Kontakt Till Startsidan Publicerade artiklar

Posted by at 25 december , 2010

Stefan Attefall tog ett viktigt initiativ genom att bjuda in ledare för olika samfund och samtala om hur man tillsammans bland annat ska kunna förbättra integrationen i samhället. Det var en viktig signal om att vi Kristdemokrater ser civilsamhället, där troende grupperingar är en kraftful del, som en av de viktigaste spelarna i arbetet med att skapa ett bättre samhälle. Bra initiativ som kan vara ett sätt att återta den tappade manteln efter Alf Svensson som Johan Hakelius skrev om för snart sex år sedan.

Magnus Ramstrand och Alf Svensson

Den manteln som Alf lämnade, menade Hakelius, lyckades Fredrik Reinfeldt ta genom att i starka ordalag berömma Alf Svensson för att han talat om etik och moral och värderingar på ett sätt som ingen annan gjort i riksdagen. Utan Kristdemokraterna hade inte den rösten funnits, menade han. Att återta den manteln kanske är en av de viktigaste frågorna för Kristdemokraterna nu när vi ska läsa framtidsstrategirapporten och samtala i början av nästa år kring vårt unika uppdrag i det svenska samhället.

För mig är det alltid upplyftande att träffa Alf Svensson, nu senast i Bryssel där jag var på Stockholmsregionens årliga konferens. Jag har känt Alf sedan mina ungdomsår i Skärstad, en liten ort mellan Gränna och Huskvarna/Jönköping. Jag fick som reporter en unik chans att följa honom på den första utrikesresan han gjorde som biståndsminister 1991. Han besökte då en gudsförgäten håla i sydvästra hörnet av Etiopien. Vi åkte i ett litet flygplan och landade på en mycket primitiv landningsbana. Alf stortrivdes i detta land och ställde villigt upp och dansade med i de traditionella dansriterna. Han vet vad civilsamhället betyder både här hemma och i andra länder. Inte minst i biståndssammanhang har enskilda troende och samfund åstadkommit mycket för att lyfta fram mänskliga rättigheter i de mest otillgängliga delarna av världen.

Så Stefan Attefalls initiativ var helt rätt. Även på kommunal nivå ska vi lyfta fram civilsamhället. I min kommun Sollentuna skrev vi in ordet samfund som en del av det civila samhället vi ska ha ett nära samarbete med. Det är kristdemokratisk politik.

Posted in: Alf Svensson , Hakelius , sollentuna

» Leave a Reply

You must be logged into post a comment.

Kristdemokraternas hemsida